Hvem er Glenn Holvik?

Jag är en 25 år gammal fotbollssupporter ifrån Borås. Jag hejar på IF Elfsborg och dyrkar Anders Svensson.
Jag är faktiskt halvnorsk, då min mamma kommer ifrån Målöy på Vestlandet. Samma by som Börre Stenslid och Peter Orry Larsen.

Hvor mange år satt du i Guliganerna sitt styret og hvilken rolle hadde du der?

 

Sex år totalt, där jag avslutade med två år som ordförande.
Det varierade en del vad jag gjorde, men jag producerade främst fanzine och var med i vår resegrupp. Det blev en del engagemang i sociala initiativ med, där Lika Olika var det mest uppmärksammade.

Nå sitter du SFSU sitt styre, hvilken rolle har du der? Har dere noen kontakt med NSA og DFF?

 

Ja, jag blev invald i vår styrelse förra hösten.
Än så länge har det varit mycket se och lära, men jag har ett ansvar över redaktionsarbetet i SFSU.
Jag själv har inte haft så mycket kontakt med NSA eller DFF, men via SFSU får man ju reda på mycket och med tiden lär vi träffas.

Hva er de største utfordringene som supportere i Sverige 2017?

Supporterkulturen har varit på stor frammarsch i flera etapper och den har verkligen blomstrat de senaste åren med fantastiska publiksiffror.
Å ena sidan har vi de stora lagen som är oerhört stora även med europeiskt mått mätt. Å andra sidan har vi de mindre lagen ifrån små orter. Så det är en stor skillnad mellan supporterskarorna. Det kan vara en utmaning, vilket jag i mitt lag IF Elfsborg har märkt av mycket på senare år. Vi som kommer ifrån en mindre stad med lokalmedia som bevakar vår supporterkultur hårdare har fått jobba en del i motvind.Annars har väl pyroteknik-frågan var den enskilt största frågan på senare år. Den har krävt mycket energi och tid ifrån många i supportersverige.

Hva vet du om norsk fotball og Vålerenga?

Rätt mycket, då min mamma kommer ifrån Norge.
Supportermässigt så vet man ju att ni i Vålerenga håller en hög klass ihop med några lag till. Överlag så känns norsk supporterkultur mer brittisk än den svenska, men det säger jag utan att veta så mycket. I Elfsborg så har vi på senare år mött Ålesund och Odd i Europa League. Då har vi fått möta clowner till supportrar. Vi mötte ju även er i Vålerenga 2007 på Bislett.

Fotbollsmässigt så tyckte jag Norge låg mycket bättre till för 10 år sedan, mycket pga Rosenborgs framgångar. Men nu anser jag att svensk fotboll är bättre både på klubb- och landslagssida. Vi lyckas även få hit fler och fler toppspelare ifrån Norge.

Noen svenske podcaster/ fotballbøker eller fanziner du anbefaler?

Just när det gäller podcasts så har de flesta lag, en egen podcast. Men de tror jag inte är så intressant för gemene man. De supporterpoddar som är störst är AIKs Radio Råsunda och IFK Göteborgs Baraben-podd. När det gäller fotbollspoddar överlag så är Offside och Tutto Balutto bäst och störst i Sverige just nu.

När det gäller supporterböcker så vill jag slå ett slag för boken «Vi skriker oss hesa men saknar en röst» som jag var med och släppte ihop med Per Samuelson 2015. En kortare bok som handlar rätt mycket om supporterkulturen i Sverige. Länk: http://www.adlibris.com/se/bok/vi-skriker-oss-hesa-men-saknar-en-rost-9789163799266

Hvordan ser den svenske tifoscenen ut?.

Det är alltid svårt att säga hur man står sig emot andra länder, men jag tycker svenska tifon håller hög internationell klass. Stockholmsderbyn bjuder ofta på inramningar som är svåra att toppa i resten av Europa. Det organiserade användandet av pyroteknik har lagt till en dimension de senaste 10 åren.

Kan du overtale Jørgen Horm om å komme hjem til Vålerenga? Vi trenger han.

Jörgen har faktiskt varit en liten besvikelse. Han är ofta skadad och han tar för sig väldigt lite. Vi hoppades på en ledare med bra inställning, men det har han sällan visat.
Så vad sägs om ett byte? Jörgen Horn mot Moa?

Jeg var i Borås på ett supportermøte for noen år siden, er det fortsatt liv i Speed fika?

Hehe, jag tror det. Speed är ett företag som fortsatt sponsrar Elfsborg.

Noen spørsmål du savner?

Du glömde ställa frågor om Norges två bästa fotbollsspelare genom tiderna, Kjetil Pedersen och Joackim Jörgensen.
Eller om när jag fick se på när Niklas Gunnarsson hade fått med sig tjej hem efter en krogkväll.
Men det kanske är saker som det var bra att du exkluderade.

Takk for at du stilte opp og lykke til videre!

MikkelKå